Uganda

Uganda

BYGGER omsorgsBY

Bygger omsorgsby

for barn med nedsatt funksjonsevne

for barn med nedsatt funksjonsevne

AKSJON INGEN UTELATT samler inn for å ferdigstille en omsorgsby for barn med nedsatt funksjonsevne, og blir den største av sitt slag i hele Afrika.

– Det handler om barn som er født inn i denne verden og som ikke har blitt tatt imot på en god måte, forteller daglig leder for Dina-stiftelsen og misjonsleder for Troens Bevis, Rune Edvardsen.

Uganda sitt slagordet er «The Pearl of Africa». Derfor var det naturlig å kalle kanskje Afrikas største senter for barn med nedsatt funksjonsevne for «Special Pearls of Africa».

– I Uganda bor det cirka 44 millioner mennesker. Det er snakk om at mellom 11 til 15 prosent av barn blir født med skader. Det er et veldig stort problem, sier Rune Edvardsen.

En av ti lever med en funksjonsnedsettelse i Uganda.

Det største problemet er kanskje hvordan barn som er født «litt annerledes» blir sett på. Barn blir gitt bort, barn blir ofret, far stikker avsted og mødre orker ikke mer og vil kvitte seg med barnet.

– Familien får ofte skylden hvis et barn blir født med skader. De kjenner i mange tilfeller på følelsen av at de har gjort noe galt og at de derfor har fått et barn med skader. Det er store stigma, og det gjelder ikke bare blant dem som er fattige. Folk med ressurser gjemmer de også vekk, sier Rune Edvardsen.

– Jeg har hjulpet foreldre, men som har bedt meg å slutte fordi de ikke orker mer og at barnet er en byrde, sier Edvardsen.

Byggingen av landsbyen har startet.

Aksjon Ingen Utelatt av Troens Bevis og Dina-stiftelsen handler om å samle inn penger til å kunne bygge ferdig omsorgsbyen. Byen bygges i Mpigi, cirka 37 km fra hovedstaden fra Kampala. Her skal man skape et samfunn uten diskriminering.

– Vi har kjøpt et område på rundt 100 mål hvor man skal bygge bomuligheter til fem hundre personer. I dag fikk jeg et bilde hvor fundamentet til servicesenteret var lagt, sier han.

I omsorgsbyen skal det bygges 204 familieleiligheter og flere fellesboliger der mellom ti til tolv barn skal bo sammen med faste omsorgspersoner. Det skal bygges fellesområder, skole og arbeidsplasser ved å bruke jordbruksarealet på tomten.

Alle fasiliteter skal være universelt utformet. Barna vil bo sammen med familien og foreldrene vil få opplæring i hvordan de skal ivareta sine barn.

– Målet er at dette skal være en prototype som kan plantes flere steder på sikt. Om ti år så håper jeg at barn med funksjonsnedsettelse behov skal bli møtt med velvilje, godvilje og at det er ingen som gjemmer barna vekk, sier Rune.

Se skisser av omsorgsby

Stoppet barneofring

I dag er situasjonen i mange tilfeller en annen. Flere familier velger å be om hjelp fra såkalte heksedoktorer i håp om at barnet skal bli bedre. Noen velger også å ofre sine barn. Rune har selv hentet barn som var på vei til å bli ofret. Han forteller om en historie tilbake i 2021.

– Vi kom til en leir som var gjemt bak busker og var nokså isolert. Vi spaserte inn i leiren og der stod det fire mannfolk som så nokså skumle ut. De var heksedoktorene i leiren. Her var det rundt 200 til 250 kvinner og masse barn som var der for å gå til behandling, sier han.

Rune ser en gutt som ligger på bakken og spreller i grusen. Gutten er 8 år gammel. Ved siden gutten av ligger en radio og spiller musikk.

– De ville at gutten skulle danse til musikken som skulle hjelpe ham til å bli frisk, forklarer Rune.

Han velger å gå bort til heksedoktoren som han beskriver som «høyest og mørkest». Rune Edvardsen blir fortalt at de har forsøkt å få gutten frisk, men de har ikke lyktes så langt. Rune får etter hvert tatt med seg gutten ut av leiren.

– Gutten skulle egentlig ofres, men i dag er han en fantastisk, smilende gutt som har det veldig bra og har gjort store fremskritt. Han har fått hjelp og stimuli. Dette er en av de største solstjernene vi har, sier Rune.

Denne gutten skulle ofres, men ble reddet i siste liten.

Det nytter å hjelpe

Det er ikke mange ukene barna trenger før de får en merkbar bedre situasjon og utvikling, forteller Rune. Men i noen tilfeller kan det stå om få timer om et barn overlever eller ikke. Rune forteller om da han møtte en gutt som var tre år gammel, men som så ut som han bare var ett år.

– Han hadde en sterk cerebral parese og autisme. Han kunne ikke røre seg mye og var helt vridd i muskulatur og i ryggmargen. Det så vondt ut for han å leve, forteller han.

Han var en gutt som holdt på å dø.

– Da folk hører hva vi holder på med det, så velger flere å ta kontakt med oss. Det gjorde moren til treåringen. Hun spurte først om vi kunne ta ham med på sykehuset fordi han ikke tok til seg mat. Han lå på sykehuset i to måneder. Legene klarte å få i ham næring til slutt. Det første legene sa var at «enten så dør han innen et døgn, eller så klarer vi å redde ham», forteller Rune.

Treåringen har fått hjelp og behandling i ett år.

Rune Edvardsen besøkte treåringen på sykehuset når han kjempet for livet.

– Nå ser han helsemessig veldig bra ut. Han vil alltid ha et sterkt begrep av cerebral parese. Men han er etter forholdene en sterkt og fin gutt, sier han.

Rune møter barn som kan ha store fysiske og psykiske utfordringer. Han møter folk som er blitt utnyttet seksuelt og økonomisk. Det er både opp- og nedturer i en slik jobb. Men Dina.-stiftelsen og Troens Bevis jobber målrettet og med stort pågangsmot for at ingen skal være utelatt, og Rune motiveres av at det åpnes mange hjertedører der de får slippe til og gjør en god jobb.

– Godhet vinner alltid tilslutt, sier Rune Edvardsen.

Hjelp barna i Uganda

Gi nytt liv og nye muligheter til barn med nedsatt funksjonsevne og deres familier som bor i slumområder i Uganda. Fyll ut skjema, eller støtt aksjonen på andre måter.