Andreas sitt

Andreas sitt

juleønske

juleønske

– Det har gjort utrolig stort inntrykk på meg å treffe ungdommer og barn med funksjonsnedsettelse som har mye færre muligheter enn meg, sa Andreas Eikin etter et besøk i Uganda i 2021. Nå har han startet en innsamlingsaksjon på «Spleis» for å hjelpe sine nye venner i Uganda.

I slutten av fjoråret reiste Andreas Eikin (19) sammen med sin familie til Uganda. Der besøkte de barn med funksjonsnedsettelse som får hjelp gjennom Aksjon Ingen Utelatt.

Møtet med barna rørte Andreas sterkt, da han selv er født med muskelsykdommen Duchennes Muskeldystrofi. Det å være født med en muskelsykdom har ikke satt begrensninger for Andreas sitt liv. Som en engasjert person har han oppnådd mer enn de fleste oppnår i løpet av et helt liv.

Andreas Eikin under oppholdet i Uganda.

Fløy 1250 meter over bakken med paraglider

Blant annet har Andreas blitt nominert til «Årets navn» på Gullruten for sin innsats i NRK-serien Superhundene.

Han har endret norsk lov slik at det er lov å kjøre 15 km/t med rullestol (før var maksgrensen 10 km/t). Andreas har flydd 1250 meter over bakken med paraglider, og konkurrert i NM i Innebandy hvor laget hans kom på andreplass.

I dag går Andreas på Lundheim Folkehøgskole i Moi. Men det stopper ikke opp engasjementet hans, selv om kveldene blir lange og det er mye å finne på. Barna i Uganda har satt dype spor.

– Det har gjort utrolig stort inntrykk på meg å treffe ungdommer og barn med funksjonsnedsettelse som har mye færre muligheter enn meg. De kan ikke bare ringe kommunen eller hjelpemiddelsentralen for å be om hjelp, sier han.

Her besøker Andreas noen av barna som får hjelp gjennom Aksjon Ingen Utelatt.

En av ti lever med en funksjonsnedsettelse i Uganda

I Uganda lever omtrent 11 prosent av befolkningen med funksjonsnedsettelse, ifølge den ugandiske bevegelsen for funksjonshemmede (NUDIPU). I Norge har vi et langt bedre hjelpeapparat og helsevesen for barn med funksjonsnedsettelser.

– Barn som blir født med en funksjonsnedsettelse i Uganda blir dessverre utelatt fra et verdig liv, og utsatt for stigmatisering. En av de jeg møtte, var en gutt som var like gammel som meg, og hadde levd hele sitt liv i et skur. Alle leddene hans var helt stive, og han kunne ikke gå. Jeg kan ikke tenke meg hvordan mitt liv skulle sett ut om jeg skulle ligget i et skur i 18 år, og derfor har jeg bestemt meg for at jeg skal gjøre det jeg kan for å hjelpe vennene mine i Uganda.

– Så blir jeg veldig takknemlig for hjelpeapparatet og den støtten som jeg har fått. For min familie ble det en viktig påminnelse om det å være takknemlig for alle de gode systemene som vi har i Norge. Men det førte også til et enda sterkere ønske om å kunne engasjere seg for at andre skal kunne få det bedre.

Noe Andreas syntes var spesielt morsomt, var begeistringen barna på senteret viste over den halvautomatiske rullestolen han hadde med. Den helautomatiske ble for stor for flyet og reisen. Barna på senteret hadde aldri sett en slik rullestol, og de fikk lov til å prøvekjøre den til stor fornøyelse for dem alle. De lo spesielt godt da de fikk styre den med joysticken, noe som var en helt ny opplevelse for dem.

– Selv om vi ikke kan samme språk, opplevde jeg å få god kontakt med mange av guttene på senteret. De likte å prøve rullestolen min. Det var vondt å høre hvordan de hadde hatt det, men godt å se at de fikk god hjelp nå, fortsetter Andreas.

Andreas har satt i gang en spleis-aksjon der han samler inn til barn med funksjonsnedsettelse i Uganda.

Verdens fineste juleønske

Etter møte med barna på senteret som også har funksjonsnedsettelser, ønsker Andreas å være med og samle inn penger til å hjelpe dem. Derfor har han startet en kronerulling på Spleis hvor målet er å samle inn 150 000 kroner før jul til å bygge seks familieleiligheter for barn med funksjonsnedsettelser og deres familier i Uganda. Leilighetene blir en del av en helt ny omsorgsby som Dina-stiftelsen og Troens Bevis bygger i Mpigi, Uganda.

– Omsorgsbyen som nå bygges vil huse over 500 mennesker. De første familiene skal etter planen flytte inn i starten av neste år.

Spleis-aksjonen ble publisert 15. november, og fem døgn senere har Andreas allerede fått inn 45 000 kroner som tilsvarer nesten to familieleiligheter. Han håper å få engasjert folk nok til at han kommer i mål med 150 000 kroner og totalt seks leiligheter.