Om Ingen Utelatt

Stiftelsen Ingen Utelatt, tidligere kjent som Troens Bevis Verdens Evangelisering, har et aktivt arbeid i mange ulike land og kontinenter.

Fokusområdene er Afrika, Midtøsten og Asia. Prosjektene omfatter både humanitær hjelp og misjonsrettet arbeid.

Støtter til et bestemt prosjekt vil utelukkende gå til det formålet. Støtte til stiftelsen i sin helhet vil brukes både til det humanitære og det misjonale arbeidet.

Foto: Barn med funksjonsnedsettelser ligger på gulvet og holder i en norsk hånd.

Humanitære prosjekter

Støtte til det humanitære arbeidet brukes til å gi omsorg, beskyttelse og hjelp til noen av verdens mest sårbare mennesker. En av stiftelsens hjertesaker er barn og unge med funksjonsnedsettelser i fattige land. På verdensbasis lever én av syv personer med en funksjonsnedsettelse. Fire av fem bor i lavinntektsland der mange lever i ekstrem fattigdom. Fordommer knyttet til skam og overtro gjør at personer med funksjonsnedsettelser ofte blir stigmatisert og diskriminert, noe som fører til sosial isolasjon og begrensede muligheter. Flesteparten får ikke gå på skole eller delta i arbeidslivet. De må overleve uten noen form for inntekt, noe som gjør at de må leve som verdens aller fattigste mennesker.

Å få et barn med funksjonsnedsettelser i et fattig land kan være ekstremt utfordrende. Det medfører ofte økonomiske belastninger. Offentlige hjelpetilbud finnes ikke. Tilgangen på medisinsk behandling og spesialiserte tjenester er svært begrenset.

Dette gjør det vanskelig for foreldre å få den nødvendige hjelpen og støtten som barnet trenger.

Stigmatiseringen som finnes i mange land fører også til at familiene kan oppleve diskriminering og sosial isolasjon. I frykt for å bli utstøtt velger mange foreldre å holde små babyer og barn med funksjonsnedsettelser i skjul. Noen blir aldri registrert i fødselsregistrene, og i de aller verste tilfellene tar foreldre livet av barnet. Til tross for disse store utfordringene, finnes det foreldre og som viser en utrolig styrke og kjærlighet i omsorgen for sine barn.

Bygger omsorgsbyer

Ingen Utelatt vil bygge opp omsorgsbyer for barn og unge med funksjonsnedsettelser og deres familier i utviklingsland. Stiftelsen har startet et pilotprosjekt i Uganda, og har som mål å etablere flere slike byer.

I en omsorgsby får barn og unge med funksjonsnedsettelser medisinsk behandling og tilgang til rehabiliteringstjenester gjennom fysioterapi og ergoterapi. De får hjelp til å utvikle motoriske, kognitive og nødvendige livsferdigheter.

Barn som har en familie eller andre omsorgspersoner får ta dem med til omsorgsbyen. Familiene får opplæring og veiledning for å øke kunnskap og evne til å håndtere barnas medisinske og grunnleggende behov.

Barn som er foreldreløse blir delt inn i mindre grupper og får tildelt faste omsorgspersoner.

På en egen skole får barn og unge med funksjonsnedsettelser tilpasset undervisning som sikrer at de får en god utdanning tilpasset deres behov og evner. Samtidig får søsken som bor i en omsorgsby også undervisning ved skolen.

Målet for en omsorgsby er å oppnå økonomisk uavhengighet ved å utvikle inntektskilder gjennom landbruksaktiviteter som jordbruk og melkeproduksjon. Det vil skape arbeidsplasser til foreldrene, som spiller en viktig rolle i driften av omsorgsbyen.

Bekjemper stigma

Ingen Utelatt arbeider for å bekjempe fordommer og stigmatisering av personer med funksjonsnedsettelser i fattige land. Det gjennomføres informasjonskampanjer for å øke den generelle kunnskapen om funksjonsnedsettelser. Innsatsen styrkes gjennom samarbeid med lokale myndigheter, påvirkere og kjendiser.

Andre prosjekter

Ingen Utelatt har også andre humanitære prosjekter som hjelper fattige, katastroferammede og andre nødlidende

Misjonsprosjekter

Støtte til misjonsarbeidet innebærer i praksis å starte opp et misjonsarbeid i en del av verden hvor den kristne tro er lite utbredt. Støtten blir formidlet videre til en eller flere lokale misjonærer som bruker bidraget til å dele tro, starte menigheter og spre nestekjærlighet. Misjonæren eller misjonærene arbeider i sine nærområder, på avsidesliggende steder og i land der det er farlig å være en kristen.

Målet til misjonærene er å starte menigheter som berører sine lokalsamfunn. Menighetene som startes er av ulik karakter. I starten er det ofte husfellesskap eller små menigheter som startes. Etterhvert vil mange vokse seg store, og noen ekspanderer til flere. Hvilket kirkesamfunn menigheten vil tilhøre avgjøres av det lokale lederskapet.

Støtten til den lokale misjonæren avsluttes etter fem år. Misjonæren og den lokale menigheten må innen den tid være selvstendig, og kunne fortsette arbeidet uten økonomiske bidrag. Støtten går da videre til et nytt sted og en ny misjonær.

Personlig oppfølging

I utvalgte programland får lokale misjonærer hjelp til å arrangere store møtekampanjer for å få fart på etableringen av nye menigheter i det aktuelle området. I etterkant får alle som ønsker det, personlig oppfølging av en lokal misjonær. De blir også invitert til å bli med i et av de nyopprettede fellesskapene. Alle som vil lære mer om den kristne tro, får tilbud om et gratis kurs.

Kurset er tilpasset ulike kulturer, og er oversatt til over femti språk. Det kommer i to deler, der hver del består av fem leksjoner. Første del forklarer hvordan man blir en kristen, og andre del om hvordan man kan leve som en kristen. Kurset inneholder bibelvers, og kan derfor brukes uten å eie en bibel.
Det er også tilgjengelig som en app.

I det daglige arbeidet bruker de lokale misjonærene kurset i sitt eget nærområ­de, og de lokale menighetene bruker det som trosopplæring. Over syv millioner mennesker har så langt gjennomført kurset, og hvert år er det flere tusen nye studenter.

I noen programland er det etablert egne oppfølgingskontor der frivillige har ansvar for å distribuere kurset og følge opp studenter. De frivillige oppsøker områder som er vanskelig å komme frem til,
og følger gjerne opp med flere besøk.

Bærekraftig misjon

Å bygge den globale misjonsinnsatsen rundt lokale misjonærer har vist seg å være svært effektivt. Det er både kostnadsbesparende og klimavennlig. Lokale misjonærer kjenner språket og kulturen, og kan operere i områder stengt for utenlandske misjonærer. Misjonsarbeidet går videre etter at støtten avsluttes, noe som gjør at innsatsen blir varig og gir langvarige resultater.

Denne strategiske metoden har vært i bruk siden 1965. Det er ingen som vet eksakt antall, men vi vet at det er mange millioner som har fått lære om den kristne tro gjennom de lokale misjonærene og de lokale menighetene som er startet.

Samarbeid på tvers

Stiftelsen inviterer til et bredt samarbeid på tvers av kirkesamfunn og landegrenser for at den kristne tro skal nå frem til alle – uansett hvem de er og hvor de bor. Stiftelsen inviterer også næringsliv, skoler og andre til å bli med et arbeid som gir praktisk hjelp til noen av verdens mest utsatte mennesker.