Ingen Utelatt gir støtte til lokale misjonærer som med stort mot står i fronten for å spre evangeliet i Indonesia.
Indonesia er verdens største øyland og det fjerde mest folkerike landet i verden, med over 270 millioner innbyggere. Landet består av mer enn 17 000 øyer og er preget av stor kulturell, etnisk og religiøs variasjon. Nesten 90 % av befolkningen er muslimer, noe som gjør Indonesia til verdens største muslimske nasjon.
Indonesia har en demokratisk styreform, og grunnloven garanterer religionsfrihet. Likevel varierer graden av trosfrihet sterkt mellom ulike provinser og lokalsamfunn. Selv om kristne offisielt har rett til å praktisere troen sin, møter de i praksis mange utfordringer – særlig i områder der islamistiske grupper har sterk innflytelse. Lokale myndigheter kan hindre bygging av kirker, og kristne blir i noen tilfeller utsatt for diskriminering, trusler eller vold.
I visse regioner – som Aceh-provinsen – er sharialovgivning delvis innført, og konvertering fra islam blir møtt med sterkt sosialt press og i noen tilfeller forfølgelse. Kristne konvertitter risikerer å bli utstøtt av sine familier, og enkelte opplever vold eller trakassering som følge av sitt trosvalg. I tillegg kan lokale religiøse råd legge press på myndigheter for å innskrenke kristnes muligheter til å samles eller evangelisere.
Det er også rapportert om kirker som må operere i det skjulte fordi de ikke får nødvendige tillatelser, eller fordi de risikerer å bli angrepet dersom de holder åpne samlinger. I slike tilfeller samles kristne i hjemmene sine, i små grupper, for å be og lære sammen – ofte under radaren.
Til tross for motstanden, har kristendommen i Indonesia vokst de siste tiårene – spesielt på øyer som Papua, Sulawesi og deler av Kalimantan. Det finnes både katolske og protestantiske kristne i landet, og mange menigheter viser stor styrke og engasjement, selv under press.
Kristne i Indonesia utgjør en livskraftig minoritet som stadig arbeider for å spre tro, håp og kjærlighet i møte med religiøs spenning og sosiale barrierer.
Nøkkeltall og fakta
Religioner:
5% kristne
1.8% hinduer
83.3% muslimer
0.4% buddhister
0.4% ingen
Innbyggertall:
285 721 236
Unådde folkegrupper:
233 unådde folkegrupper
69.9 av befolkning er unådd
Språk:
Mandarin (offisielt), yue (kantonesisk), wu (shanghainesisk), minbei, minnan, xinjiang, gan, hakka-dialekter, minoritetsspråk
Styreform:
Flerpartisystem
Kilde: Joshua Project og FN
Ingen Utelatt sitt arbeid
I verdens største muslimske land spiller lokale misjonærer en nøkkelrolle i å gjøre evangeliet kjent. I Indonesia, hvor mange fortsatt aldri har hørt om Jesus, er det de lokale troende som bærer lyset videre – ofte med store personlige kostnader. Ingen Utelatt gir støtte til indonesiske misjonærer som arbeider blant unådde folkegrupper og i områder der kristendommen er marginalisert eller direkte motarbeidet.
Misjonærene jobber i lokalsamfunn der kristen tro er ukjent, mistenkeliggjort eller forbudt. De deler evangeliet gjennom relasjoner, diakonalt arbeid, undervisning og hjelp til utsatte familier. I mange tilfeller må arbeidet skje i stillhet og gjennom tillitsbygging over tid. Åpent misjonsarbeid er ikke alltid mulig – spesielt ikke blant muslimer som vurderer å konvertere, da disse ofte risikerer å bli avvist av familien eller utsatt for vold.
Mange av misjonærene starter små fellesskap i hjemmene – husmenigheter hvor mennesker i det stille får høre om Jesus, bli døpt og vokse i troen. Fellesskapene blir etter hvert til lokale menigheter, ofte ledet av dem som først kom til tro. Misjonærene investerer tid i disippelgjøring og opplæring av nye ledere, slik at troen kan spres videre, lokalt og bærekraftig.
Ingen Utelatt støtter misjonærene økonomisk og praktisk i en periode på fem år. I løpet av denne tiden får de opplæring, veiledning og hjelp til å bygge opp levende fellesskap. Når misjonæren er selvstendig og arbeidet bærer frukt, overføres støtten til en ny misjonær – klar til å nå et nytt sted og en ny folkegruppe.
Gjennom lokale misjonærer spres evangeliet i Indonesia – stille, men kraftfullt – blant mennesker som tidligere aldri har hørt navnet Jesus nevnt.