Ingen Utelatt gir støtte til lokale misjonærer som med stort mot står i fronten for å spre evangeliet i Israel.
Israel ligger i Midtøsten, ved den østlige delen av Middelhavet, og har en befolkning på rundt 9 millioner mennesker. Landet er en demokratisk republikk, og det regnes som et religiøst og kulturelt knutepunkt, særlig for jødedommen, men også for kristendommen og islam. En stor andel av befolkningen er under 30 år, og samfunnet preges av både teknologisk utvikling og dype religiøse og politiske motsetninger.
Israel har en offisiell grunnlovslignende lov som gir religionsfrihet, og landet har en stor variasjon av religiøse grupper. Samtidig finnes det spenninger og utfordringer, særlig for religiøse minoriteter og grupper som bryter med den religiøse eller etniske majoriteten. Jødedommen er sterkt tilstede i samfunnslivet, og det er tett sammenheng mellom religion og nasjonal identitet.
Kristne utgjør en liten minoritet i Israel, og inkluderer både arabiske kristne, messianske jøder (jøder som tror på Jesus som Messias), og kristne immigranter fra ulike deler av verden. Mens arabiske kristne ofte lever i egne samfunn med etablerte kirker, opplever messianske jøder i mange tilfeller diskriminering – både fra det sekulære og det religiøse samfunnet. Mange opplever sosial utstøtelse, press fra familie eller trusler dersom de velger å følge Jesus.
Formelt sett er det tillatt å dele sin tro i Israel, men det er strenge lover mot å "misjonere" overfor mindreårige uten foreldrenes tillatelse. Misjonsaktivitet, særlig blant jøder, er sterkt tabubelagt, og mange kristne fellesskap opererer diskret for å unngå konflikt. Offentlige myndigheter overvåker i noen tilfeller aktiviteter som blir oppfattet som misjonerende, og lokale grupper som er fiendtlig innstilt til kristne, kan stå bak trakassering eller sabotasje mot kristne fellesskap.
Likevel vokser troen på Jesus stille men stødig i Israel. Både blant arabere og jøder finnes det små men levende fellesskap av troende som samles til bønn, bibelstudier og gudstjenester – ofte i private hjem eller i små menighetslokaler. Mange unge israelere er søkende, og flere kommer til tro gjennom personlige vitnesbyrd, fellesskap og diakonalt arbeid.
Til tross for spenninger og sosiale barrierer, vokser kirken i Israel, særlig blant messianske jøder. Troen på Jesus som Messias bærer frukt – midt i et av verdens mest religiøst og politisk komplekse områder.
Nøkkeltall og fakta
Religioner:
5% kristne
20% folkereligioner
2% muslimer
1% andre
18% buddhister
52% ingen
Innbyggertall:
9 517 181
Unådde folkegrupper:
441 unådde folkegrupper
80.9 av befolkning er unådd
Språk:
Mandarin (offisielt), yue (kantonesisk), wu (shanghainesisk), minbei, minnan, xinjiang, gan, hakka-dialekter, minoritetsspråk
Styreform:
Parlamentarisk
Kilde: Joshua Project og FN
Ingen Utelatt sitt arbeid
I et land som både er preget av religiøs overbevisning og politisk spenning, spiller lokale kristne misjonærer i Israel en avgjørende rolle i å spre evangeliet. Selv om Israel formelt har religionsfrihet, er misjon – særlig rettet mot det jødiske folk – sterkt kontroversielt og i praksis sosialt belastende. Offentlige og private reaksjoner kan være kraftige, spesielt overfor jøder som kommer til tro på Jesus som Messias.
Ingen Utelatt gir støtte til messianske og arabisk-israelske misjonærer som arbeider i Israel. Disse lokale evangelistene kjenner kulturen, språket og de religiøse kodene, og de deler troen på en måte som er respektfull, men tydelig. Arbeidet skjer hovedsakelig gjennom relasjoner, samtaler og små fellesskap. Mange misjonærer samler mennesker til bibelundervisning og bønn i hjemmene sine – steder der det er tryggere å utforske troen enn i det offentlige rom.
I et samfunn der både familie, venner og arbeidsgivere kan reagere negativt på konvertering til kristen tro, gir disse små fellesskapene et trygt miljø for å vokse i troen. Lokale misjonærer følger opp nye troende og hjelper dem med å finne sin plass i et kristent fellesskap, ofte under krevende personlige forhold. Mange av dem som kommer til tro, står helt alene i sine nærmiljøer.
Misjonærene er også viktige brobyggere – mellom jøder og arabere, mellom ulike kirkesamfunn, og mellom tro og samfunn. Gjennom praktisk hjelp, undervisning og personlig disippelskap bidrar de til at evangeliet spres i et land med dype motsetninger, men også stort åndelig behov.
Støtten fra Ingen Utelatt gis som regel i en periode på fem år. I denne tiden får misjonæren veiledning, opplæring og økonomisk støtte til å utvikle et bærekraftig arbeid. Når perioden er over, forventes det at misjonæren kan stå på egne bein og fortsette tjenesten uavhengig. Da går støtten videre til en ny misjonær, slik at flere områder og nye grupper kan nås.
Gjennom lokale misjonærer lever evangeliet videre i Israel – nært, ekte og håpefullt – i møte med både lengsel og motstand.