Ingen Utelatt gir støtte til lokale misjonærer som med stort mot står i fronten for å spre evangeliet i Nepal.

Nepal ligger i Sør-Asia, mellom India og Kina, og er kjent for sine majestetiske fjell, inkludert verdens høyeste topp, Mount Everest. Landet har en befolkning på over 30 millioner, hvor en stor andel bor i rurale områder med begrenset tilgang til infrastruktur, utdanning og helsetjenester.

Nepal har i nyere tid gjennomgått store politiske endringer – fra kongedømme til republikk, og etter mange år med ustabilitet, er landet nå en sekulær stat. Likevel er religionsfriheten fortsatt begrenset i praksis. Den nepalske grunnloven anerkjenner retten til å tro, men det er forbudt ved lov å forsøke å konvertere noen til en annen religion enn den de er født inn i. Dette rammer spesielt kristne, som ofte anklages for "tvangskonvertering", selv når noen velger å tro på Jesus frivillig.

Kristne i Nepal opplever diskriminering, overvåking og juridiske trusler. Ledere og pastorer har blitt arrestert for å dele sin tro, og kirker blir overvåket eller stengt. På landsbygda er konvertitter særlig utsatt for sosial utstøtelse, vold eller press fra lokalsamfunnet – ofte uten beskyttelse fra myndighetene. I tillegg er det vanskelig for kristne å registrere menigheter lovlig, noe som tvinger mange kirker til å operere utenfor lovens rammer.

Til tross for dette vokser kristendommen raskt i Nepal. Mange mennesker, spesielt blant de lavere kastene og marginaliserte gruppene, søker håp og frihet gjennom troen på Jesus. Den protestantiske bevegelsen har hatt størst vekst, og mange små, uregistrerte menigheter finnes over hele landet – både i byer og i avsidesliggende fjellområder.

I møte med motstand og begrensninger viser de kristne i Nepal stort mot og utholdenhet. De fortsetter å samles i fellesskap, lese Bibelen og dele evangeliet, selv når det koster dem både sosialt og juridisk. Kristendommen i Nepal vokser stille, men kraftfullt – drevet av et ønske om å bringe lys til mørke steder.

Nøkkeltall og fakta

Religioner:

5% kristne

81.7% hinduer

4.2% muslimer

9% buddhister

Innbyggertall:

29 618 118

Unådde folkegrupper:

215 unådde folkegrupper

88.7 av befolkning er unådd

Språk:

Mandarin (offisielt), yue (kantonesisk), wu (shanghainesisk), minbei, minnan, xinjiang, gan, hakka-dialekter, minoritetsspråk

Styreform:

Føderal republikk

Kilde: Joshua Project og FN

Ingen Utelatt sitt arbeid

Den utfordrende situasjonen for kristne i Nepal gjør at lokale misjonærer spiller en helt avgjørende rolle i å spre evangeliet. Ingen Utelatt gir støtte til nepalske misjonærer som arbeider under vanskelige forhold – ofte i avsidesliggende områder, der tilgangen til kirker og fellesskap er begrenset, og motstanden mot kristen tro er sterk.

Misjonærene arbeider i det stille, gjennom personlige relasjoner og små bibelgrupper. På grunn av lovgivningen mot konvertering må arbeidet skje med stor visdom og forsiktighet. Samtalene om tro skjer ofte én-til-én, og fellesskapene samles i hjem, fjellhytter eller enkle møtelokaler der det er mulig. Målet er å etablere varige fellesskap der mennesker kan vokse i troen og utrustes til å lede andre.

Mange av misjonærene har selv opplevd motstand eller forfølgelse, men bærer likevel et sterkt kall til å dele evangeliet med sitt eget folk. De reiser langt – ofte til fots – for å nå landsbyer som ikke har hørt om Jesus. Gjennom dem vokser troen i områder som tidligere var helt uten kristent nærvær.

Støtten til de lokale misjonærene i Nepal varer vanligvis i opptil fem år. I løpet av denne tiden får de opplæring, utrustning og økonomisk støtte slik at de kan konsentrere seg fullt om arbeidet. Når de er i stand til å stå på egne bein og bære tjenesten videre selv, overføres støtten til en ny misjonær – klar til å nå et nytt område med evangeliet.

23

misjonærer

får støtte akkurat nå i Nepal.

665 kr

i måneden er gjennomsnittsprisen for en misjonær i landet.

Resultater

Her er noen av de viktigste resultatene fra arbeidet i Nepal:

22

menigheter

startet det siste året.

105

døpte

det siste året.